”Joensuun Seudun Osuuspankin juuret ovat vahvasti Joensuun kaupungin ympäristössä: Kontiolahdella, Pielisensuussa, Liperin Mattisenlahdessa ja Kiihtelysvaaran Uskalissa. Tämä teos on avoin ja kaunistelematon historia Lehmon ja Onttolan, Pielisensuun ja Mattisenlahden Osuuskassojen menneisyydestä, kassan siirtymisestä Joensuun kaupunkiin sekä kassan ja sittemmin vuodesta 1970 Joensuun Osuuspankin toiminnasta kaupungissa ja laajemminkin Pohjois-Karjalassa.

Joensuun Seudun Osuuspankin historia on poikkeuksellinen tapahtumarikas ja värikäs kertomus siitä, kuinka osuustoiminnallinen kassa- ja pankkitoiminta ovat vaikuttaneet toimintaympäristöönsä henkisesti ja aineellisesti. Kassoissa ja pankeissa on ollut mukana koko vuosisadan ajan huomattavia paikallisesti ja kansallisestikin merkittäviä persoonia, jotka tuovat oman mausteensa rahalaitosten historiaan. Joskus asiat eivät ole sujuneet hyvin, mutta kokonaisuutena pankin historia on sinivalkoisen pääoman menestystarina.

Muutos pienistä kassoista yhdeksi Suomen suurimmista osuuspankeista on ollut täynnä nousuja ja laskuja, mutta yksi asia on pysynyt koko ajan samana: kassa ja pankki ovat rahaa tallettaessaan, lainatessaan ja rakentaessaan olleet keskeisessä roolissa lisäämässä hyvinvointia Joensuussa ja kaupungin ympäristössä, joskus rahan pyöreissä, mutta useimmiten rahaa liikuttaessaan. Tämä historiateos on kunnianosoitus jo edesmenneille osuustoimintaihmisille sekä edelleen ja tulevaisuudessa samaa työtä tekeville pankkitoimi- ja hallintohenkilöille.”

Teoksen ovat kirjoittaneet FT Juha Pohjonen ja FM Anssi Taskinen.