Rääkkylän Osuuspankin juuret ovat syvällä koko Rääkkylän kunnan alueella. Ennen vuonna 1924 perustetua silloista Oravilahden Osuuskassaa kunnassa oli jo kolme vähän hapuillen toiminutta osuustoiminnallista rahalaitosta: Oravisalon ja Varpasalon eli Rääkkylän saarien Osuuskassa, Rasivaaran Osuuskassa ja Sangenlahden Osuuskassa. Myöhemmin omat kassansa saivat myös Sintsi ja tuolloin kuntaan kuulunut Heinoniemi. Näiden lisäksi Rääkkylään päätyi sotien jälkeen luovutetun Karjalan Ruskelalan kunnasta Särkisyrjän Osuuskassa.

Vuosikymmenten aikana kassat sulautuivat normaalin kehityksn ja osuuskassajärjestön ohjauksen jälkeen siten, että jäljelle vain Rääkkylän Osuuskassa. Vaikka muut kassat lopettivat itsenäisen toimintansa, osuuskassa- ja vuodesta 1970 osuuspankkipalvelut säilyivät kaikkialla Rääkkylässä. Pankkikriisi, väkimäärän väheneminen ja pankkitekniikan kehittyminen aiheuttivat sen, että sivukonttorit hiljenivät. Viimeisenä suljettiin Rasivaaran konttori vuonna 2004.

Rääkkylän Osuuspankki selvisi 1990-luvun murrosvuosista lähes kolhuitta, ja se jatkaa edelleen samoilla periaatteilla kuin vuonna 1924 toimien parhaalla mahdollisella tavalla osuuskuntalaisten eli asiakasomistajiensa eduksi.

Rääkkylän Osuuspankin historia on kiinteä osa Rääkkylän kunnan historiaa. Pankin menneisyydestä löytyy nousuja ja laskuja, pahoja kriisejä, onnistumisen hetkiä ja vahvoja, osin kenties unohduksiin jääneitä persoonia. Rääkkylän Osuuspankki on toimintakuntansa ja sen asukkaiden näkäinen pankki, yllättävä ja mielenkiintoinen.

Teoksen on kirjoittanut FT Juha Pohjonen.